De visie van Jonah Freud

Al op zeer jonge leeftijd bleek mijn roeping te liggen bij eten. Toen ik 14 jaar oud was werkte ik al naast mijn middelbare school in de kookboekhandel en vulde ik mijn avonden met het bijverdienen in restaurants. Na mijn hogere beroepsopleiding sociale wetenschappen bleek dat het eigen ondernemersschap mij het meeste lag.

In 1989 heb ik de kookboekhandel overgenomen en begon mijn werkelijke carrière in de gastronomische wereld van Nederland. Hierbij spreek ik expres over wereld, want eten is werelds ook in Nederland. Wat wij eten heeft te maken met geschiedenis, sociologie, antropologie, psychologie maar ook met gezondheid, religie en opvoedkunde. Kortom, in alle aspecten van het dagelijks leven komt onze voeding terug. Groot voordeel hierbij is dat eten als uitgangspunt, iedereen aanspreekt en binnen alle disciplines binnen onze samenleving genoeg gespreksstof oplevert.

Vooral de laatste tien jaar zie je dat er in alle media meer en meer aandacht wordt gegeven aan onze voeding. Binnen onze samenleving is het een belangrijke rol gaan spelen. Door mijn winkel heb ik dagelijks contact met alle lagen binnen onze bevolking, zuiver gericht op eten. Met chef-koks en journalisten maar ook met 'nieuwe' Nederlanders en aankomende kamerbewoners die voor zichzelf moeten gaan zorgen. Praten over eten schept een band: 'zeg me wat je eet en ik weet wie je bent'.

Behalve in de kookboekhandel ben ik al jaren werkzaam als culinair journaliste. Ik schreef voor onder andere de Telegraaf, de Volkskrant, de Elle eten, en het culinaire tijdschrift Bouillon. Tegenwoordig een wekelijkse kookboek recensie in het Parool. Ook heb ik verschillende kookboeken op mijn naam staan. Sinds 2010 werk ik mee aan het radioprogramma Manigiare op radio 1.

Veel mensen die zich professioneel met eten bezig houden zijn van mening dat ze het beter weten, mijn uitgangspunt is dat we allemaal iedere dag eten dus iedereen heeft er op zijn/haar manier verstand van. Wel ben ik er groot voorstander van dat juist de mensen die zich er professioneel mee bezig houden de gastronomische kennis in ons land moeten vergroten waarbij ik vooral de nadruk zal leggen op de sociale kanten.

Als moeder van 2 kinderen (nu 26 en 28 jaar oud) maak ik ook dagelijks mee hoe groot de sociale rol is van samen aan tafel eten. Dit gaat ook op voor de rest van de samenleving. Zet een willekeurige groep mensen aan een tafel en al snel zal blijken dat het gesprek los komt.

Jonah Freud
Geboren 6 juli 1962 te Amsterdam